Pamacs Tanár Úr módszertani-szakmai programunk

2010-2011-ben folyó terápiás programunk a „Pamacs tanár úr” állatasszisztált modellprogram volt, ami a Székesfehérvári Beszédhibásokért Alapítvány és Egyesületünk együttműködésében valósult meg a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány Élményterápiára kiírt pályázatra benyújtott és támogatást nyert programunkként.

A 2009-2010.tanévben rendszeres terápiás óráink voltak értelmileg akadályozott, tanulásban akadályozott sérült gyermekek, megkésett/akadályozott beszédfejlődésű kisgyermekek, dyslexiás, dadogó kisiskolások továbbá értelmileg akadályozott/halmozottan sérült felnőttek és idősek otthonában.

A nyertes pályázattal sikerült a 2009-ben indult állatasszisztált programunkat folytatni 2011-ben és lényegesen bővíteni a kutyás terápiában részesülő gyermekek körét Székesfehérváron. 2011 március–december közötti időszakban két fejlesztési blokkban, 25 héten keresztül négy helyszínen, több mint száz kutyás terápiás alkalommal, összesen 37 nyelvi, kommunikációs zavarral küzdő gyermek fejlesztése valósult meg.

A „Pamacs Tanár úr” programot sikeresnek mondhatjuk. A résztvevő gyermekek sokat fejlődtek, pedagógusaik is alátámasztották ezt. A szülők sok otthoni élményről számoltak be, ami összefüggésbe hozható a kutyás terápiával. Elmondható, hogy mélyebb hatást gyakoroltunk a gyermekekre, mint a hagyományos fejlesztő eljárások. Pozitív hozadéka a programnak, hogy az érintett gyermekekkel foglalkozó szakszolgálati intézmények mindegyike megismerkedhetett a kutyás terápiában rejlő lehetőségekkel a gyermekek fejlesztésében. Bízunk benne, hogy a támogatás, amit ehhez a feladathoz kaptunk, jó helyre került.
Köszönjük a támogatást!